Το πρόγραµµα INTERREG EUROPE, το οποίο ενισχύεται οικονοµικά από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει τη διαδικασία της µάθησης της πολιτικής µεταξύ των δηµόσιων αρχών για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των πολιτικών και των προγραµµάτων για την περιφερειακή ανάπτυξη. Επιτρέπει στις δηµόσιες αρχές σε όλη την Ευρώπη να ανταλλάσσουν πρακτικές και ιδέες για τις δηµόσιες πολιτικές ώστε αυτές να βρίσκουν λύσεις για τη βελτίωση των στρατηγικών προς όφελος των πολιτών. 

 Το πρόγραµµα INTERREG EUROPE έχει προϋπολογισµό 359 εκ. ευρώ (ΕΤΠΑ) για την περίοδο 2014-2020: 322,4 εκ. ευρώ αφορούν στα έργα διακρατικής συνεργασίας,  15,3 εκ. ευρώ αφορούν στις πλατφόρµες µάθησης πολιτικής,  21,3 εκ. ευρώ στην τεχνική βοήθεια.

 Το INTERREG EUROPE θα εργαστεί πάνω στους εξής άξονες προτεραιότητας οι οποίοι σχετίζονται µε την περιφερειακή ανάπτυξη: 

1. Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτοµία (ΘΣ 1 των ΕΠ της ΕΕ) 

2. Ανταγωνιστικότητα των ΜΜΕ (ΘΣ 3 των ΕΠ της ΕΕ) 

3. Οικονοµία χαµηλών εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα (ΘΣ 4 των ΕΠ της ΕΕ)

4. Περιβάλλον και αποδοτικότητα των πόρων (ΘΣ 6 των ΕΠ της ΕΕ)  

Το πρόγραµµα INTERREG EUROPE χρηµατοδοτεί δύο κατηγορίες δράσεων:

Α. Προγράµµατα συνεργασίας: οι εταίροι ή οι δηµόσιοι οργανισµοί διαφόρων χωρών της Ευρώπης συνεργάζονται για 3 ως 5 χρόνια για την ανταλλαγή εµπειριών πάνω σε µία συγκεκριµένη πολιτική. Κάθε εταίρος και κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο που εµπλέκεται στο πρόγραµµα συνεργασίας θα εκπονήσει ένα Σχέδιο ∆ράσης. Σε αυτό θα καθορίζεται τι θα πρέπει να υλοποιηθεί στην συγκεκριµένη περιφέρεια, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα διδάγµατα και οι εµπειρίες από τη συνεργασία των εταίρων θα γίνουν πράξη. Τα προγράµµατα επίσης καλούνται να εποπτεύσουν την πορεία εφαρµογής των παραχθέντων Σχεδίων ∆ράσης, µε στόχο να δουν πόσο καλά λειτούργησε η διακρατική συνεργασία.

Β. Πλατφόρµες µάθησης πολιτικής: ένας χώρος συνεχούς µάθησης όπου οποιοσδήποτε οργανισµός που εµπλέκεται στις πολιτικές για την περιφερειακή ανάπτυξη στην Ευρώπη µπορεί να βρει λύσεις για τη βελτίωση του τρόπου διαχείρισης και εφαρµογής των δηµόσιων πολιτικών που σχετίζονται µε τα τέσσερα θέµατα που προαναφέρθηκαν. 

Οι οργανισµοί µε έδρα τα 28 κράτη µέλη της ΕΕ, τη Νορβηγία ή την Ελβετία είναι επιλέξιµοι για χρηµατοδότηση από το INTERREG EUROPE εφόσον είναι:

• Κρατικοί, περιφερειακοί ή τοπικοί δηµόσιοι οργανισµοί

• Άλλα ινστιτούτα δηµοσίου δικαίου (π.χ. πανεπιστήµια, περιφερειακές αναπτυξιακές εταιρίες, φορείς στήριξης επιχειρήσεων, κλπ.). Κάθε χώρα προσδιορίζει τα ινστιτούτα που είναι επιλέξιµα σύµφωνα µε την εθνική νοµοθεσία. 

Επισηµαίνεται ότι στο πλαίσιο της τρίτης πρόσκλησης ενθαρρύνονται φορείς που δεν συµµετείχαν µέχρι σήµερα στην υλοποίηση έργων του τρέχοντος Προγράµµατος.

Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής : 30/6/2017

Περισσότερες Πληροφορίες:

– Στον επίσημο ιστότοπο του προγράμματος: http://www.interregeurope.eu/projects/apply-for-funding/